Fenntartható öltözködés Erzsébetvárosban

Mengyán Eszter írása

Öt évvel ezelőtt kezdtem a fenntartható divattal foglalkozni. Erzsébetvárosi lakosként olyan megoldásokat gyűjtöttem össze, amelyek segítenek abban, hogy környezettudatosabbá tegyük a ruhatárunkat és fenntarthatóbbá az öltözködésünket.

A divatipar problémája mindenkit érint, aki reggel felöltözik

Még mindig sokak számára meglepő, mennyire környezetszennyező és kizsákmányoló a divatipar jelenlegi, felgyorsult működése, amelyet a fast fashion és ultra fast fashion gyártási modellben működő márkák uralnak.

Elég csak elővenni egy ruhadarabot a szekrényből, és máris ezernyi kérdés merül fel. Hol készült? Mennyire fizették meg azokat, akik dolgoztak rajta? Mennyi vegyszert használtak az elkészítése során? Miért bolyhosodik már a második mosás után? Hogyan mossuk, hogy kevesebb vegyszer kerüljön a környezetbe? Hogyan kell kezelni, hogy jobban megőrizze a minőségét? Mi legyen vele, ha nekünk már nem kell? Biztosan újrahasznosítják? De hol? És hogyan?

A divatipar működésének problémája és fenntartható öltözködés témája nagyon komplex, de mindenkit érint, aki reggelente felöltözik.

A fenntartható divat a szekrényünkben kezdődik

Sokan keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy hol tudnak olyan ruhát vásárolni, amelyik minden szempontból fenntartható. A válaszom sokszor meglepi őket: a szekrényben. Nincs fenntarthatóbb a már elkészült és megvásárolt ruhadarabnál, amit rendszeresen viselünk.

Tartsunk vásárlásszünetet! Ez lehet két hónap, fél év, egy év. Ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk fogalmazni, miért nem szeretünk bizonyos ruhadarabokat, vagy miért vágyunk újabb és újabb ruhákra, miközben tele a szekrényünk, meg kell figyelnünk magunkat. Naplózzuk, milyen ruháinkat miért nem hordunk, milyen esetben szeretnénk új ruhát venni.

Fejlesszük a kreativitásunkat a meglévő ruháink viselésével. Sokat segíthet ebben a kedvenc filmünk vagy a Pinterest.

Ismerjük meg magunkat jobban! Ezt a folyamatot támogassuk meg más szakemberek segítségével. Amikor 13 hónapig nem vásároltam ruhát, elmentem színtanácsadásra, testalkat-elemzésre, elkezdtem rendszeresen edzeni, másképp kezdtem étkezni, és coach-hoz is jártam. Azt vettem észre, ha jóban vagyok magammal, nincs szükségem az állandó vásárlás általi megerősítésre.

Mit tehetünk még?

Javítsuk, javíttassuk

Előfordul, hogy tovább szeretnénk viselni a meglévő ruháinkat, mint ahogy azok bírják. Lehet, hogy egy cipzárcsere ugyanannyiba kerül, mintha új nadrágot vennénk valamelyik fast fashion üzletben, de pont a gondolkodásmódunk átalakítása a fenntarthatóság alapja.

Ruhaklinika –  Ruhaalakítás, ruhajavítás, ruhatisztítás egy helyen.

Akácfa u. 41

https://ruhaklinika.eu/

Varrassunk

A méretre készített ruha élménye után nehéz lesz silány minőségű darabokat viselni. Ráadásul a kevesebb, minőségi ruhadarabra könnyebb ruhatárat építeni.

Tailor Salon Szabóság – Azoknak, akik egyéni megrendelésre dolgozó szabót keresnek.

Akácfa u. 41

Home

Ecotextil Méteráru – Az anyagismereti workshopon mindenről szó van, amit tudni akarunk a textilekről, de sosem mertük megkérdezni.

Erzsébet körút 44.

http://www.ecotextil.hu/index.php

Készítsük el mi magunk!

Mennyi munka van egy ruha, egy cipő vagy egy táska mögött. Ha magunk készítjük el a saját ruháinkat, belelátunk a folyamatokba és meg fogjuk becsülni a szakmában dolgozókat.

Varróház – Varrótanfolyamok teljesen kezdő és haladó hobbivarrónőknek.

Károly krt 1. I/2.

https://www.varrohaz.hu/

Mittersisters – Prémium minőségű, saját magunk által tervezett bőr kiegészítőket készíthetünk el.

Károly körút 1.

Vásároljunk másodkézből!

Használt ruhát már nem csak a nagy turkáló láncokban tudunk beszerezni, sokkal több, sokszor barátságosabb lehetőség létezik.

Gardrób Közösségi Vásár – Ruhavásár, ahol jó állapotú, megunt, kinőtt, kifogyott ruhákat adhatunk el, de vásárlóként is részt vehetünk.

Gozsdu udvar, Király utca 13.

https://www.gardrobkozossegivasar.hu/

Retro Retikül és Régiségbolt – Egy különleges hely különleges darabokat keresőknek.

Dózsa György út 66 (Dembinszky utca felől nyílik)

https://retroretikul.ewk.hu/

Ludovika shop – Vintage darabok azoknak, akik nem szeretnek beleolvadni a tömegbe.

Rumbach Sebestyén u. 15.

https://www.facebook.com/ludovikashop

Vintage Légy-Ott! – Találkozhatunk a vintage és fenntartható divattal foglalkozó vállalkozókkal, árusokkal, alkotókkal.

Szimpla Kert, Kazinczy u. 14.

JUDAS – Válogatott second hand holmik, külföldi és hazai márkák lelőhelye.

Dohány u. 16-18

https://www.facebook.com/judasclothes/

Öltöző (Dressing Room) – Új és használt ruhák, vintage, retro és bohém cuccok elképesztő mennyiségben.

Síp u. 24

https://www.facebook.com/dressingroom2.0/

Keressük a lokális alkotókat!

Budapesten sok fenntartható szellemiségben működő márka és alkotó létezik, amelyekkel személyesen is találkozhatunk. Ne hagyjuk ki az élményt!

Gozsdu Green Market – Egy új belvárosi piac, amit a fenntartható módon készült termékeknek szenteltek.

Gozsdu Udvar, Király utca 13.

https://www.facebook.com/gozsdugreenmarket

Printa Design Shop – A Printa az egyik első környezettudatos márka Magyarországon. A név mögött design üzlet, művészeti galéria, és szitanyomó stúdió áll, mindez egy helyen.

Rumbach Sebestyén u. 10.

https://printa.hu/

Art On Me – Egy márka azoknak, akik az egymással jól kombinálható, komfortos darabokat keresik.

Madách Imre út 10

https://artonme.hu/

A fentiek alapján kijelenthető, hogy szerencsére számtalan alternatív megoldás létezik, melyek közül mindannyian kiválaszthatjuk az ízlésünknek, igényeinknek, pénztárcánknak és stílusunknak tökéletes verziót.

A szerző fenntartható divattal foglalkozó újságíró, szín- és stílustanácsadó, a Fenntarthatodivat.hu alapítója.

Fotók: Molnár Anikó (https://www.anikomphotos.com/)