Klíma_trike

Erzsébetvárosi interaktív klímavédelmi tanösvény

A Klíma_trike egy tekerhető, mozgó installáció, ami közel hív, aktivitásra serkent és élményszerű, izgalmas megismerést biztosít, segítve a klímabarát hozzáállás erősítését és a klímatudatos városi életre fókuszálást.

Az installáció három egymással összefüggő részből, aktivitásból áll, így akár egyszerre többen is tudják használni a tárgyat.

A Klíma_trike részei:
1. Rajzold fel a saját klímagörbédet!

10 kérdés és a kihelyezett színes fonalak segítségével mindenki könnyen átgondolhatja, mennyire éli klímatudatosan a mindennapjait. A fonalak színe azt jelzi, hogy a válaszadót milyen szinten foglalkoztatja a klímaváltozás, a kérdések pedig a hétköznapi cselekedeteinkre, döntéseinkre világítanak rá a klímavédelem fényében. A fonalakkal a válaszainkat jelölhetjük meg, a végeredmény több válaszadó után pedig egy színes, látványos klímavédelmi görbe.

2. Képzeld el! Próbáld ki!

Öt pár kukucskáló nyílás található az installáció másik oldalán, amelyek különböző tényeket és hozzájuk kapcsolódó tippeket rejtenek. A befogadónak közel kell hajolnia és be kell kukucskálnia a nyílásokon ahhoz, hogy elolvashassa a számszerű tényeket az emberi fogyasztást illetően, majd az ezek csökkentésére szolgáló javaslatokat.

Egy példa az ötből:

Képzeld el!

122g húst fogyasztunk átlagosan naponta. Az állattenyésztés vízigényes. 1 kg marhahús előállításához a takarmánynövények termesztése során 15 400 liter édesvíz szükséges. Édesvízből viszont egyre kevesebb van, és a világ szén-dioxid kibocsátásának 15%-ért is az állattenyésztés felelős.

Próbáld ki!

A húsmentes nap csodája. Hetente eggyel több nap hús nélkül. Egy ember, egy év, heti egy nappal több húsmentes étkezésével máris 100 ezer literrel csökken az édesvíz használat és több mint 100 kg-mal kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe.

3. Tekerd meg és tartsd körforgásban!

Az installáció harmadik része a ruhaipar környezetkárososító hatására reflektálva a tudatosabb öltözködésre hívja fel a figyelmet. A pedál megtekerésével forogni kezd az előttünk lévő ábra és könnyen megjegyezhető tippek jelennek meg egymást felváltva.

A Klíma_trike erzsébetvárosi középiskolákban, majd társasházak udvarán kerül bemutatásra. Első befogadó intézménye a Facultas Humán Gimnázium volt, ahol egy hétig vendégeskedett az iskola folyosóján. 

[corner-ad id=”3″]