Klímavédelmi szemléletformálás erzsébetvárosi oktatási intézményekben

Klímavédelmi előadások általános iskolai felső évfolyamokban

A Klímavédelmi és Fenntarthatósági Kabinet megbízásából két szemléletformáló kisfilm készült a felső tagozatos általános iskolás korosztály részére.

A 10 perces kisfilmek egymásra épülve, szórakoztató formában, látványos képi világgal jelenítik meg a gyerekek számára a klímaváltozás témáját. Az első rész egy 2100-ban Budapesten játszódó jövőképet fest elénk, amely előrevetíti, mi várhat a lakosságra, ha a mindennapjainkat a berögzült, rossz szokásaink szerint éljük és nem vesszük figyelembe a mai intő jeleket. Elviselhetetlen nyári forróság, áruhiány a közértben és kihaló állatfajok tűnnek fel az animációkon, amelyhez könnyen érthető, időnként humoros magyarázatokat fűz Csörnök Tamás tanár, a Különóra YouTube csatorna társalkotója. A filmben olyan alapfogalmak is tisztázásra kerülnek, mint éghajlat és időjárás, hőszigethatás, üvegházgázok, továbbá szóba kerül a jégsapkák olvadása és ennek közvetett hatása a magyar, azon belül is budapesti társadalomra.

Az első rész megtekinthető itt: 

A második rész megoldást kínál a klímaváltozás folyamatának megállítására, de legalábbis lelassítására, hiszen minden életkorban, így a gyerekkorban is találkozunk olyan döntési helyzetekkel, amikor a klímavédelem mellett tehetjük le a voksunkat a választásainkkal. Ebben a kisfilmben olyan szituációkat mutatunk be, amelyek minden erzsébetvárosi gyereket érintenek, és valamilyen szinten befolyásuk lehet a helyzetre – például a szüleikkel való bevásárláskor odafigyelhetnek a vászonszatyor használatára, vagy olyan tízórait választanak, ami lehetőleg nem messziről érkező összetevőkből áll. A videó érinti a városi autós közlekedéssel és a fűtéssel járó szén-dioxid-kibocsátás témáját és az alternatív választási lehetőségeket is.

A második rész megtekinthető itt:

A kisfilmeket a „Klímatanóra” elnevezésű programunkon belül több erzsébetvárosi általános iskola osztályának bemutattuk. A két film között, illetve után érdekes beszélgetéseket folytattunk a gyerekekkel a klímaváltozásról, majd témába vágó kvíz kitöltésével zártuk a közös munkát. Tapasztalataink szerint a gyerekek érdeklődéssel és lelkesedéssel fogadtál az új információkat, sokan véleményt nyilvánítottak a témával kapcsolatban, továbbá a tanároktól is pozitív visszajelzéseket kaptunk. A járványhelyzet alakulásától függően némelyik iskolában a szaktanár tartotta meg a a klímatanórát a kisfilmjeink és a kvíz felhasználásával.

Terveink szerint a klímatanórák megtartását a 2022-es évben is folytatjuk.

Klímavédelmi foglalkozások óvodákban és általános iskolai alsó évfolyamokban

Az erzsébetvárosi óvodások a Bábozd Zöldre Egyesület foglalkozásain vehettek részt: a Mimó és Csipek klímatudatos mesevilágát megjelenítő öko-mesekuckón, illetve a zöldterületek fontosságát megismertető alkalmakon. Az Egyesület rendszeresen tartott vezetést óvodás csoportoknak az Almássy téri meseösvényen.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány klímavédelmi étkezést és bevásárlást népszerűsítő foglalkozásokat tartott erzsébetvárosi óvodákban és általános iskolákban.

Klímavédelmi fotó-, videó- és rajzpályázat

Általános iskolásoknak hirdettünk fotó-, videó- és rajzpályázatot, melynek központ témája az volt, hogyan képzelik el a jövőjüket klímavédelmi szempontból.

Színházi előadás a fenntarthatóságról

A Társalkotó Egyesület 5 előadást tartott a Bethlen Téri Színházban általános iskolai csoportoknak.

[corner-ad id=”3″] [corner-ad id=”3″]