KÖRKÖRÖS UTAKON

Mimó és Csipek Almássy téri kalandja

Szeptember 5-én a Zöld Családi Napon átadásra került Erzsébetváros első klímatudatos meseösvénye.

Merre vezetnek Ficak kutyus nyomai az Almássy téren, vajon körbe érnek?  Milyen meglepetéssel készült Mityó macska a találkozóra? Kiderül, ha végigjárjuk a Bábozd Zöldre Egyesület és a Klímavédelmi és Fenntarthatósági Kabinet együttműködésében létrejött meseösvény állomásait.

A Bábozd Zöldre Egyesület tagjai kisgyermekeknek szóló, élményközpontú környezeti nevelési programokat szerveznek, meseösvényeket építenek, mesét írnak, báboznak, játékokat készítenek és rengeteget játszanak a gyerekekkel.

Mimó, Csipek és barátaik a mindennapi tevékenységeken keresztül mutatják meg a környezeti és természeti értékek fontosságát a gyerekek számára, akik ezzel a cselekedeteitek jelentőségét is tanulják. Találkozhatnak velük mesekönyveikben, bábelőadásaikon, bábos öko-mesekuckóikon, óvodai foglalkozásaikon.

A “Körkörös utakon” című meseösvény a klímatudatosságról mesél a legkisebbeknek. Játékos formában, érdekes feladványokkal, satírozható rajzokkal köti le a gyerekek figyelmét. A Mimó és Csipek Almássy téri kalandjáról szóló mese végigkísér az ösvényen, és felfűzi az egyes állomásokat. 

Mimó és barátai, miközben Ficak kutyus nyomait követve végighaladnak a meseösvényen, megtanulják, mit tehetnek ők maguk Földünk egészségéért. A meseösvány interaktív elemeivel, szórakoztató formában hozza közel az óvodás, kisiskolás korú gyermekek és családjaik számára a városi közlekedés és zöldfelületek, illetve a hulladékcsökkentés témakörét. Aki csatlakozik a kis felfedezőkhöz,megismerkedhet klímabarát tanácsaikkal. Kalandra fel!

A meseösvény a „Klímastratégia kidolgozása és klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Erzsébetvárosban” című KEHOP-1.2.1-18-2019-00252 azonosító számú projekt keretében készült 2021-ben.

Fotók: Kalocsai Richárd